Nemzetközi Roma Világnap Április 8.

Az I. Roma Világkongresszusra 1971. április 8. és 12. között került sor Londonban. A szervezők India kormánya, és egyes pünkösdi-karizmatikus cigány közösségek kezdeményezésére az Egyházak Világtanácsa voltak.

A kongresszusra 23 országból, köztük Magyarországról is érkeztek küldöttek. A kongresszuson Magyarországot Rostás-Farkas György és Lakatos Menyhért képviselte.

A kongresszuson a következő döntéseket hozták

A különböző cigány népcsoportok egymást kölcsönösen testvérként fogadják el, és ugyanazon nemzet tagjainak tekintik magukat.
A földön élő különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése, nemzetük hivatalos elnevezése a Roma.
Elfogadták a cigányok nemzeti jelképeit, a zászlót, a himnuszt és a jelmondatot.
Megfogalmazták a cigány nyelv sztenderdizációjának, azaz egy sztenderd nyelvváltozat létrejöttének szükségességét, ennek létrejöttéig és ideiglenes jelleggel, a Lovari dialektust fogadták el hivatalosnak.
Elfogadásra került ideiglenesen az első cigány ábécé, azzal az állásfoglalással, hogy ki kell alakítani a cigány írás végleges, általánosan alkalmazható formáját.
A kongresszuson létrehoztak öt bizottságot, melyek a további, több évenként megrendezésre kerülő világkongresszusok között folyamatosan tevékenykednek. Ezek a következők: szociális bizottság, gazdasági bizottság, porajmos bizottság (háborús bűnök kivizsgálásával és az áldozatok kárpótlásával foglalkozik), a kulturális és nyelvi bizottság tagja lett Rostás-Farkas György.

A kongresszus tiszteletére az ENSZ április 8-át a

Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította.