Rezsicsökkentés, Újabb Kedvezményekkel Segít a Kormány-Megvalósult a Családi Fogyasztói Közösségek

Roma Szeretetszolgálat/2022.09.12. 13:05

Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a kultúráért és innovációért felelős miniszterhelyettes tegnap Facebook oldalán számolt be róla, ami a friss Magyar Közlönyben is megjelent, hogy megvalósult a családi fogyasztói közösség!

Vitályos Eszter facebook oldalán elmondta a rendelet szerint kedvezményes rezsit fizethetnek azok is, akik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keretében tetőtér-beépítéssel alakították ki a lakásukat.

A mostani helyzetben a legfontosabb mindenki számára a béke megteremtése!

A napokban egyébként Gulyás Gergely miniszter úr arról beszélt, ha holnap megszüntetnék az Oroszországgal szembeni szankcióknak legalább az energetikai részét, minden feleződne, közte az árak, az infláció.

❤️❤️❤️ Közösség vagyunk, vigyázzunk egymásra, zárta sorait Vitályos Eszter államtitkár asszony!

A Magyar Nemzet cikke szerint:

Rendezik az egy mérőórás, többlakásos ingatlanok helyzetét, és a csokkal tetőteret beépítő családok is segítséget kapnak – adta hírül a Magyar Nemzet.

Azokra a többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra is többszörös kedvezményes árú gázmennyiséget ad egy új rendelet, amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak. A friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet bevezeti a családi fogyasztói közösségek fogalmát. A Bank360.hu elemzése szerint ezt akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy „lakás rendeltetési egység” van. Erről a település jegyzője kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítvány köteles kiállítani.

Az igazolás kiállításakor a ténylegesen kialakult állapotot kell figyelembe vennie, és az épület jogszerű használatát kell vélelmeznie a jegyzőnek. Ha az ingatlanon több (maximum négy) lakás van, akkor ki kell adni az igazolást.

Csak a rezsicsökkentéshez jó az igazolás Az igazolás azonban csak a kedvezményes rezsicsökkentett gázár igénybevételéhez használható fel a rendelet szerint, tehát nem lehet azt „lobogtatni” más eljárásban, például a lakásminősítés igazolására.

A Bank360.hu felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen igazoláskérésnek megvan az a veszélye, hogy ugyan a jegyző kiadja ezt a rezsicsökkentett gázárhoz, de lehet, hogy éppen ennek során észleli a jogellenes használatot, állapotot, amiből a tulajdonosnak és az ott élőknek kellemetlensége származhat.

A hatósági bizonyítvány birtokában egy (azaz közös) mérőóra esetén is annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás az okiratban szerepel. Ilyen hatósági bizonyítvány nélkül csak mérőóránként (mérési) helyenként jár a kedvezményes mennyiség (kivéve a közös gázfűtésű társasházaknál, lakásszövetkezeteknél, amelyekre külön szabályok vonatkoznak).

Az igazolás birtokában a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, ami a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár időarányosan (ez az évi mennyiségre vonatkozik augusztushoz képest). Az éves kedvezményes mennyiség jelenleg mérési helyenként 63 645 MJ/év (1729 köbméter/év). Ha tehát a jegyző kiadja a több lakásról szóló hatósági bizonyítványt, akkor az abban szereplő lakások számával kell megszorozni ezt a mennyiséget. Ezt arányosítja majd a szolgáltató a hónapok számával, valamint a leolvasás és fizetés formájától függően a gázfogyasztási jelleggörbével.

A kérelmezőnek büntetőjogi és kártérítési felelősséget kell vállalni azért, hogy a kérelemben szereplő lakásszám valós. Ha a szolgáltató kérésére lefolytatott ellenőrzés során az eljáró hatóság (jegyző, építésügyi hatóság) kideríti, hogy ez nem így van, akkor súlyos büntetésre számíthat, ugyanis a jogosulatlanul igénybe vett mennyiséget a piaci ár (tehát a kedvezményesnek már így is sokszorosát kitevő) másfélszeresén kell kifizetni. A kedvezményes gázár jelenleg bruttó 2,865 forint/MJ, míg a piaci ár szeptember végéig 21,416 Ft/MJ, októbertől december végéig pedig 22,002 Ft/MJ.

A rendelet fontos eleme az is, hogy plusz kedvezményes gázmennyiséget ad azoknak is, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) tetőtér-beépítésre veszik igénybe. Ezt a lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat bemutatásával kaphatják meg a jogosultak. Ezzel praktikusan megduplázható az ilyen, egy mérőórás, de tetőtér-beépítéses lakóingatlanokban a kedvezményes mennyiség.

Fotó: Vitályos Eszter Facebook oldala