Országos Szociális Tűzifa Program

A Roma Szeretetszolgálat a szankciós energiaválság miatt, mind a 19 megyében szeretne ingyenes tűzifát osztani a halmozottan hátrányos helyzetű családok, idősek és betegek részére.

A Roma Szeretetszolgálat folyamatos segítségnyújtó programjai mellett az évszakokhoz kötődő igényekhez, is alkalmazkodik. Ennek érdekében évente tűzifa programot hirdettünk, a halmozottan hátrányos helyzetű mélyszegénységben élő családok és egyedül élő időseket támogatása érdekében.

A téli időszakban szembe kell néznünk a hideg időjárással, melyet különösen nehéz átvészelni fűtetlen szobában és lakásban.

A Központi Statisztikai Hivatal KSH adatai szerint a fagyhalál elsődleges oka,

  • a szegénység és
  • a megfelelő komfortos lakhatás hiánya.

A kihűléses halálesetek átlagosan mintegy 60 százaléka fedett helyen, feltehetően lakásban történt, és csupán 40 százaléka a szabadban.

A Roma Szeretetszolgálat missziós tevékenysége során segítséget nyújt a téli napokon is azok számára, akiknek gondot okoz a tüzelőanyag beszerzése vagy megvásárlása.

A támogatottak köre a Szeretetszolgálat mindennapi szolgálata során segített rászorulókból, valamint a szervezethez érkező kérések alapján leginkább rászorulókból tevődik össze.