Kiállítás nyílt az 1956-os forradalom cigány hőseiról a Terror Házánál

Roma Szeretetszolgálat Ifj.Rostás-Farkas György 2022.10.07.

Az Együtt, Szabadon – Magyar Cigány Hősök című kiállítás megnyitóján Sztojka Attila országgyűlési képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kijelentette – a magyar cigány hősök az alapértékeket ápolták, azokra építették a jövőt. 

A politikus közös felelősségnek nevezte egy olyan jövő építését, amelyben nem az a kérdés, hogy valaki roma vagy sem, hanem az, miként tud hozzájárulni a közösség javához, megerősíteni Magyarország gazdaságát. 

Amikor a cigányságról esik szó, az emberekben két kép – a cigány kultúra gazdagsága és a nyomor, a szegénység szokott elővillanni.

Magyarországon 2010 óta soha nem látott egység valósult meg. Az egység adja az erőt, a hitet és a reményt a nehézségek leküzdéséhez. Sztojka Attila beszédében üdvözölte a miniszterelnök azon szavait, amelyek szerint a cigányság felzárkózási folyamatait programszinten támogatni kell. A roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos megemlékezett a napokban elhunyt magyar zongoraművészről, zeneszerzőről a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas érdemes művészről, Szakcsi Lakatos Béláról is.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a tablókiállítást eddig kis falvakban, városokban és megyeszékhelyeken sok tízezer ember látta már. Céljuk a kiállítással, hogy újrakezdjék a párbeszédet a magyar cigányság szerepéről és helyéről.

A tárlat büszkén mutatja be azokat a cigány embereket, akikre az egész nemzet felnéz mondta Schmidt Mária, aki szerint a tablón megjelenített emberekben az a közös, hogy szívvel-lélekkel tették a dolgukat, és képesek voltak “fényt vinni a világba”. Elmondta, hogy a a szocializmusban nemzedékek nőttek fel úgy, hogy hazugság vette körül őket. A magyar cigányság életét, sajátos kultúráját, életvezetési szokásait, nyelvét, és a többségi társadalom velük kapcsolatos magatartását is megmérgezte a hazugság.

Ezelőtt 33 évvel a hazugság megszüntetésére szövetkeztünk, ebben a cigányságnak is fontos szerepe van és volt utalt a rendszerváltozásra.

A hősökre való emlékezés fontosságát hangsúlyozva felidézte: a Terror Háza Múzeum kezdeményezte, hogy közterületet nevezzenek el Puczi Béláról, az 1990. márciusi marosvásárhelyi vérengzés során a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakjáról, valamint dokumentumfilmet készítettek Szakcsi Lakatos Béláról ami a művész halála miatt hiánypótlóvá vált.

A tárlat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosság együttműködésében valósul meg. A kiállítás eddig 27 helyszínen járt.

Fotó forrás: Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos Facebook oldala

Ifj.Rostás-Farkas György

elnök, újágíró, főszerkesztő