Elkészült Ferenc Pápa Miseruhája

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.04.23. 12:34

Hamarosan Magyarországra látogat Ferenc pápa. Az apostoli útjának zárónapján a Kossuth téren misét mutat be. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke a Ripostnak megmutatta miben is lép majd színpadra az egyházfő.

A Szentatya kérésének megfelelően a látogatás logója is a folyóhoz, és az azt átívelő hidakhoz kapcsolódik. Ez az ábra, a Lánchíd sziluettje a miseruha alján is megjelenik. A körvonalakban kivehetőek a Vatikán fehér és arany színei, illetve a magyar nemzeti trikolór – magyarázta Sebő Balázs, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke.

A liturgikus öltözék központi szimbóluma a feltámadt Krisztus alakja, és mivel a húsvéti időben járunk, ilyenkor előírás, hogy a miseruha színe fehér vagy arany legyen, ellentétben a nagyböjtben és adventben használatos lilával, illetve az évközi időben rendszeresített zölddel.

A ruhán a feltámadt Krisztus és a Duna látható Fotó: Ripost

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Ferenc pápát, illetve a vele koncelebráló püspököket és papokat egy magyar tervezésű kazulában láthatjuk – mondta.

A miseruha mintegy 900 példányban készül, és a jeles alkalom után megkapják ajándékba az eseményen részt vevő papok és püspökök. A pápa ruhája mindössze annyiban különbözik a többitől, hogy selyemből készül, és az ábrákat festés helyett ráhímzik.

Mivel az egyház hazánkban nem talált olyan varrodát, ahol ilyen szűkös határidőre ekkora mennyiségben teljesíteni tudák volna a megrendelést a jeles napra, ezért a kiküldött tervek alapján a kazulákat, a hozzájuk járó, egyébként teljesen egyszerű hófehér stólákat, illetve a néhány darab püspöki süveget Olaszországban készítik el.