Bill Clinton

President William J. Clinton

Született William Jefferson Blythe III) (Arkansas, Hope, 1946. augusztus 19. ősei cigányok voltak.) 1993 és 2001 között az Amerikai Egyesült Államok 42. elnöke, előtte Arkansas állam kormányzója.
William Jefferson Blythe III (legifjabb) néven született az Arkansas állambéli Hope városában, de Hot Springsben nőtt fel. Édesapja, William Jefferson Blythe Jr. születése előtt három hónappal autóbalesetben meghalt. Édesanyja a gyászév letelte után feleségül ment Roger Clinton autókereskedőhöz, aki a nevére vette.
Clinton a Demokrata Párt tagja lett, mérsékelt politikusként tartják számon. Belpolitikájában fontos szerepet kapott az oktatás reformja, a kézifegyverek kereskedelmének és a környezetvédelmi szabályoknak a szigorítása. Külügyi politikájában fontos volt a kereskedelmi korlátok lebontása, az észak-írországi és az izraeli konfliktusok megoldását célzó erőfeszítésekben fontos szerepet játszott. Második kormányzati ciklusára rányomta bélyegét a Monica Lewinsky-botrány.
Clinton volt az USA harmadik legfiatalabb elnöke, és az első elnök, aki a második világháború befejeződése után született.
Egyetemi éveit a School of Foreign Service (Georgetown University) keretei között töltötte, ahol nemzetközi kapcsolatok területen szerzett diplomát. Eközben William Fulbright szenátor kongresszusi segédje volt. Ezután az angliai Oxford Egyetemen (University College) tanult, Rhodes-ösztöndíjjal, és jogi diplomát szerzett a Yale Law Schoolon. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Hillary Rodhamet, akivel 1975-ben összeházasodott. Egy lányuk van, Chelsea, aki 1980-ban született.