A világ leggazdagabb nője lett a Chanel No5 alkotója-Marilyn Monroe csak ezt használta az ágyban

Roma Szeretetszolgálat/Divat/ Faragó Laura 2022.06.30 15:47

Mi is Coco Chanel No.5 parfümjének igazi titka? Ezt sosem fogjuk talán megtudni de Coco Chanel minden kétséget kizáróan alapjaiban változtatta meg a női divatot és az arról alkotott összes szigorú keretek közé vett képet. Kreáció és ötletei olyannyira időtállónak bizonyultak, hogy a mai napig sem vesztettek egykori fényükből. Sőt mi több, tervei mellett még ikonikus illata is olyannyira kiállta az elmúlt évtizedek viharos múlását, hogy a mai napig is a világ egyik legkelendőbb illata.

Coco Chanel 1920-ban Ernest Beaux parfümőrt bízta meg azzal, hogy elkészítse azt a bizonyos illatot, ami túlmutat mindazon, amit a nők addig használtak.
A szakember összesen 10 darab, azaz 1-től 5-ig, illetve a 20-tól 24-ig számozott illatmintákat tartalmazó kis üvegfiolát adott át a francia tervezőnőnek, aki az ötödik fiolát választotta.
Az év ötödik hónapjában, május ötödikén mutatom be ruhakollekcióimat, így maradjunk meg ennél az ötös mintánál, ha már úgyis minden adott hozzá, szerencsét hoz
– mondta Coco, és milyen igaza lett.

Az ikonikus illat

Chanel kikötötte azt, hogy olyan illatot alkossanak, ami igazán nőies, de ne a rózsaillat legyen. Az orosz származású parfümőr – követve a megrendelője utasításait – megpróbált a megszokottnál egy kicsit merészebb lenni, és 80 különböző virág illatát álmodta meg egy üvegcsébe. Így jött létre a No.5, ami extravagáns, erőteljes és tele van romantikával. A citrusfélék mellett visszaköszön belőle a vanília, a borostyán, a pacsuli, a jázmin, a májusi rózsáig, az ylang-ylang, a szantál és még sorolhatnánk.

A legenda szerint ez volt az első olyan illat, amibe aldehid került, szintetikussá téve azt, ennek köszönhetően lett a kompozíció annyira karakteres és tartós, hogy elég belőle egy csepp is, hogy egész napon át végigkísérje viselőjét.