Vitályos Eszter Miniszterhelyettes, Parlamenti Államtitkár-Nincs fontosabb, mint az, hogy a magyar családok biztonságban élhessenek

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.04.04 11:00

A válság idején nincs fontosabb, mint az, hogy a magyar családok biztonságban élhessenek 

– válaszolta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára.

Z. Kárpát Dániel 40 százalék fölé emelkedett az élelmiszerek ára, de a nyugdíjak és a fizetések nem követték ezt. Kijelentette- a kormány által bevezetett ársapkák áruhiányhoz vezetnek, ezért azokat azonnal el kell törölni, a nélkülözőket pedig célzottan kell segíteni. Úgy vélte, a kormánynak többletbevétele van a magasabb árak miatt befolyt adókból.

Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár elmondta, ha munka van, akkor minden van, ezért a kormány munkahelyteremtéssel is segíti a családtámogatási rendszert!

Az élelmiszerár-növekedés Európa-szerte megfigyelhető, ami a történelmi léptékű aszály, az orosz–ukrán háború hatásai és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt van.

2010 előtt a balliberális kormányok válságkezelése abból állt, hogy megszüntettek, vagy szűkítettek számos családtámogatást, lakossági megszorításokat vezettek be, amíg a jelenlegi kormány megőrzi és bővíti a családoknak járó juttatások körét. 

Z. Kárpát Dánielt emlékeztette arra, hogy sok családnak segített a kormány az szja-visszafizetéssel, fenntartották a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, bevezették a kamatstopot és az árstopot.

350 ezer családot védő lakossági kamatstopot is kiterjesztették és meghosszabbították, ezért felelőtlenség azt mondani, hogy nem történik semmi a családok megvédése érdekében!

Hangsúlyozta: a szociális gyermekétkeztetésre százmilliárd forintot fordítanak idén, ami hetvenmilliárddal több, mint 2010-ben. 2015-höz képest több mint másfél millió fővel csökkent azok száma, akiknek a váratlan kiadások jelentős nehézséget okoznak, ami az Eurostat szerint az egyik legnagyobb csökkenési arány az Európai Unióban.

Vitályos Eszter elmondta: a baloldali ellenzék politikai hozzáállása álságos, mert szociális érzékenységük csak a szavak szintjén érhető tetten.