Tovább emelkedik a törökországi katasztrófa áldozatainak a száma

Roma Szeretetszolgálat/Külföld 2023.02.10.23:54 Ifj. Rostás-Farkas György

Törökországban pénteken 20 213-ra emelkedett a hétfő hajnali földrengések halálos áldozatainak a száma – közölte

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a dél-törökországi Hatayban található koordinációs központban.

Koca arról számolt be, hogy a sebesültek száma elérte a 80.052-t. Péntek késő este a délkelet-törökországi Adiyaman tartományban a mentés 113. órájában épségben hoztak fel a romok alól egy 57 éves nőt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a nap folyamán azt nyilatkozta, hogy a mentési munkálatokban annak ellenére nem tudták elérni a kívánt sebességet, hogy a világ talán legnagyobb mentőcsapatát gyűjtötték össze 141 ezer emberrel, köztük 30 ezer hivatásossal, mivel a pusztítás olyan nagy területet és olyan sok épületet érintett.

Hatay tartomány vidéki részén, Altinözü körzetben egy olajfákkal borított földön például 30 méter mély és 200 méter széles „völgy” keletkezett. A térségben lakók arról számoltak be az NTV török hírtelevíziónak, hogy a földrengés során óriási robajt hallottak, valamint zöld fényjelenséget láttak a térségben. Az NTV pénteki jelentése szerint a földmozgásban regisztráltan összeomlott épületek száma továbbra is 6444.

Egyelőre hivatalos becslés nincs arról, hogy hány ember rekedt még az összedőlt épületek alatt.

Osmaniye városában pénteken összedőlt egy olyan ház, amely hétfőn súlyos károkat szenvedett. A ház az út felé dőlt, és a helyiek szerint maga alá temetett egy járókelőt. Kimentését megkezdték.

A szerencsétlenség sújtotta dél- és délkelet-törökországi régióban a most következő éjszaka -1 és -11 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható. A török katasztrófavédelem (AFAD) pénteken azt közölte, hogy eddig 81 415 károsultat szállítottak át más tartományokba a hétfői földrengés érintette térségből.

Élő közvetítés Törökországól

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét február 6-án hétfő hajnalban.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte.

Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte.

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt. (Fotó: EPA/DENIZ TEKIN)

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kért a mentéshez.