Roma Bátorság és Ifjúság Napja

A Roma Bátorság és Ifjúság Napja azoknak a cigányoknak állít emléket, akik fellázadtak a náci rezsim ellen azért, hogy megvédjék a gyermekeiket a haláltól. Példaértékű tettük az utókor számára is fontos üzentet közvetít.

A második világháború legnagyobb megsemmisítő táborában olyan esemény történt, május 16-án amelyre kevés példa van a történelemben, pedig hatalmas jelentőséggel bír. A Roma Bátorság és Ifjúság Napján azokra a cigányok családokra emlékezünk, akik fellázadtak a náci katonák ellen, hogy megvédjék gyermekeiket.

A nácik 1944. május 16-án tervezték kivégezni a „Zigeurnerlager”-ben, azaz cigánytáborban elkülönített romákat.

Nem véletlenül, ugyanis aznap érkeztek meg az első magyar zsidó transzportok, kellett nekik a hely.

A táborparancsnok, Rudolf Höss tervéről azonban tudomást szerzett egy lengyel politikai fogoly, 

Tadeusz Joachimowski, aki egy nappal korábban beavatta a romákat.

A SS-tisztek amikor megérkeztek a táborhoz, gongszóra megkezdték volna a foglyok kiterelését, de a barakkokból senki nem jött elő. Bementek, hogy kiparancsolják az embereket. A cigányok azonban felkészülten, kövekkel, késsel, ásókkal, ormótlan fegyverekkel a kezükben várták őket bent. A gépfegyveres katonák nem tudtak mit csinálni, sokkal kevesebben voltak, és ilyen esetre még forgatókönyvvel sem készültek. Visszavonulót fújtak.

A cigányláger még bő három hónapig haladékot kapott. Aztán augusztus 1-jén Himmler parancsot adott, a munkaképes cigányokat más koncentrációs táborokba szállították át. Birkenauban közel háromezren maradtak, köztük inkább nők, gyermekek, idősek, akik hiába próbáltak meg újra ellenállni, augusztus 2-án kegyetlen módon meggyilkoltak őket. Egy francia zsidó túlélő, Jaques Altman, aki a rámpán dolgozott, így emlékezett vissza a másnapról:

A rámpa tele volt vérrel és véres húscafatokkal, tőből leszakított kezekkel, lábakkal, tanktaposta koponyákkal… és nekünk kellett összeszedni. 

Az összes áldozat száma augusztus 2-án, a magyar romákkal együtt, körülbelül 21 ezer volt. Ezen a napon világszerte a holokauszt roma áldozataira emlékeznek. Pontos adatok nincsenek, de becslések szerint a Roma Porajmosban több százezer cigány vesztette életét.