Rákay Philip és Felesége Kapta a Nemzeti Emlék-őr díjat

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.03.30. 0:12

Rákay Philip- MA NEMZETI EMLÉK-ŐR DÍJAT KAPTUNK A FELESÉGEMMEL, AZ ORSZÁGHÁZBANA rendkívül megtisztelő elismerést a Nemzeti Örökség Intézete ítélte oda Dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök úrnak, valamint a felségemnek és nekem. A díjat “a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenységért és nagylelkű mecénási támogatásért” kaptuk. Büszkén és hálásan köszönjük! 🙏🇭🇺

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.

Boross Péter a díj átadása előtt elhangzott méltatás szerint a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenyégéért és a jövő nemzedékei számára is útmutatóként szolgáló, példaértékű, elhivatott szolgálatáért érdemelte ki az elismerést.

Rákay Philip és Wieber Orsolya a magyar nemzeti emlékezet ápolása érdekében végzett kimagasló tevékenységükért és nagylelkű mecénási támogatásukért – amelynek köszönhetően a Petőfi család Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen található síremléke megújulhatott – kapta meg a Nemzeti Emlék-őr díjat.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az elismerések átadása előtt megemlékezett Jókai Anna íróról, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság alapító elnökéről, akinek munkásságát nem honorálhatták hasonló díjjal, de emlékét és szellemiségét a mostani elismerés is őrzi majd – közölte. Mint kiemelte, a NÖRI küldetése a magyar történelmi és kulturális örökség méltó megőrzése, továbbadása és a tiszteletteljes emlékezés lehetővé tétele. A mai díjazottak tevékenységükkel ezeket a célokat szolgálták – tette hozzá.

Harrach Péter országgyűlési képviselő (KDNP), a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke elmondta: bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza.

Boross Péter hosszú éveken át volt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság vezetője, öröksége máig meghatározza a szervezet munkáját – méltatta elődjét a bizottság jelenlegi elnöke. Mint hozzáfűzte, Rákay Philip és felesége a Petőfi-bicentenárium alkalmából tett felajánlásával felélesztette azt a felelős polgári magatartást, amely civilként támogatja a közös nemzeti célokat.

Boross Péter köszönő beszédében felidézte, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság nagy utat tett meg, rengeteget fejlődött, de azt a célt, hogy a haza és a nemzet üdvét szolgáló tevékenységet folytasson, mára jól teljesíti, funkcióját a Nörivel együtt betölti. Boross Péter örömét fejezte ki, amiért együtt kaphatott díjat azzal a televíziós szakemberrel, aki munkásságával példát mutat abban, miként kell a múltat elkötelezetten láttatni.

Rákay Philip-A múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes. Hozzátette, ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, őt magát pedig történelmi televíziós műsorok készítőjeként és történelmi filmek producereként dolgozva.

Olyan korban érünk ma, amikor ritkán látott országépítés zajlik, de teljesen természetes az, hogy minden területre nem érhet oda az országépítő szándék. Ilyenkor van szerepe a civil kezdeményezéseknek, a mecénási gondolatnak – emlékeztetett.