Orbán Viktor Kiskőrösön mondott beszédet -Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.03.15. 17:20

Orbán Viktor március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mondott beszédet.

A választás nem volt véletlen, 2023-ban több esemény és programsorozat is tiszteleg a 200 éve született költő előtt.

Ha egy idegen rátekint a kétszáz éve született Petőfi életére, aligha hiszi el, amit lát – kezdte beszédét Orbán Viktor emlékezve Petőfire. Egy 26 éves röppálya a magyar égbolton, amely mély Magyarországból indul és a csillagösvényen végződik– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy Petőfi születése idején szövegezte Kölcsey a Himnuszt. Huszonöt évvel a Himnusz után Magyarország már felemelte a fejét, és felegyenesedő nemzet, és önbizalommal tekint szét – fogalmazott.

Mit kezdjünk a visszanyert önbecsülésünkkel, megtöbbszörözött erőnkkel? – a kormányfő szavai szerint a 19. század közepének Magyarországa is kereste, hogy merre szabjunk irányt a hazának. Hangsúlyozta: ezt a várva várt keresett szót, és irányt Petőfi adta meg a hazának.

Azért nem ununk rá március 15-ére, mert ez egy nagy közös születésnap – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: Kiskőrösről indult el a nemzet nagy menetelése is. Dicsőség a Petrovics családnak! – mondta a kormányfő.

„Ha két magyar összetalálkozik, jó esély van arra, hogy perceken belül három véleményen legyenek” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Petőfiben egyetértés van. „Egy olyan józan nép esetében, mint mi vagyunk, meglepő, de irodalom nélkül nincs magyar élet” – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint azért van egyetértés Petőfi kapcsán, mert a szabadságnak nagy világnyelve van, és a szabadság magyar nyelvjárását Petőfi teremtette meg. A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve

– fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: több mint 200 nyelvre fordították le Petőfit verseit. „Sosem hagyta el a keresztényvilág erőterét. Tudta, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség parancsolata a hit mellett érvényes” – tette hozzá.

A költőgéniusz pályáját illetően a kormányfő azt mondta: csak 5 év adatott neki, és Petőfi életműve mégis teljes. Orbán Viktor szerint Petőfi életművét az tette teljessé, hogy maradéktalanul megfizette a hazának, amit verseiben vállalt. „Mi is úgy szeretnénk távozni a világból, hogy minden nekünk kirótt kötelességet teljesítettünk” – jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a magyar szabadság hatalmas menete ma is tart. Még ha nem is látjuk, Petőfi ebben a menetben ma is itt van velünk – tette hozzá. „Látjuk, ahogy fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek. Látjuk, ahogy szembefordul a világ hatalmasaival, akik újra be akarják olvasztani a magyarokat egy európai szuperállamba. Látjuk, ahogy odakanyarintja a 12 pont elé, hogy legyen béke” 

– fogalmazott a kormányfő. Sohasem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből.

Nem fogjuk hagyni, és nem is fog sikerülni, mert minden magyarban van egy kis Petőfi” – zárta beszédét a miniszterelnök.

Kép forrása: Orbán Viktor Kiskőrös