Orbán Viktor és Novák Katalin a legnépszerűbb magyar politikus

Roma Szereteteszolgálat/ 2022.09.05. 12:30

A köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel készítenének a fiatalok legszívesebben közös képet.

Az első szavazó fiatalok bő harmada (37 százaléka) készítene szívesen közös képet Orbán Viktorral, aki ezzel az előnnyel vezeti a szelfibajnokságot a vezető politikusok között az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legújabb kutatása szerint. A miniszterelnököt Novák Katalin köztársasági elnök asszony követi a népszerűségi listán, vele a fiatalok mintegy negyede (23 százaléka) szelfizne szívesen.

A kutatás eredménye, hogy Orbán Viktor személye az első szavazók korosztályában is nagy vonzerővel bír, nincs hozzá mérhető népszerű politikus az ellenzéki térfélen.

Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan magas elutasítottságú Gyurcsány Ferencet is megelőzve, a legfiatalabb választók csaknem háromnegyede (72 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy Márki-Zay Péterrel nem szívesen szerepelne közös képen. Ezzel megdőlt az a kampányban sokat hangoztatott állítás, miszerint Márki-Zay Péter a többi ellenzéki politikusnál eredményesebben tudja megszólítani a kormánykritikus fiatalokat.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május–június hónapokban.

A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

Ifj. Rostás-Farkas György

elnök, újságíró, főszerkesztő

Fotó forrás: Novák Katalin Facebook oldal