Orbán Viktor-Egy Fokozattal Feljebb Emeltük Az Együttműködés Szintjét Azerbajdzsánnal

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.01.31. 8:25

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

A kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel.

A sajtónyilatkozat előtt hét magyar-azeri megállapodást írtak alá: egyebek mellett az együttműködésről a földgázzal kapcsolatban, a mezőgazdaságban, az űrkutatásban, a migrációt illetően, végül pedig kiemelt stratégiai partnerségi nyilatkozatot.

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte, hogy azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek. A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket, sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban – mondta.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy egy megállapodás szerint 2027-ig megduplázzák az Azerbajdzsánból Európába érkező földgáz mennyiségét, és aláírtak egy másik megállapodást is, amellyel elektromos áramot szállítanak majd Azerbajdzsánból Európába.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy mind a földgáz, mind a villamosenergia, amely Azerbajdzsánból érkezik Magyarországon keresztül halad, ezért Magyarország ennek az új helyzetnek is a nyertese lesz. Örülünk annak, hogy Magyarország nem a probléma, hanem a megoldás részévé válik az európai energiaellátás szempontjából – fogalmazott.

Elmondta: mostantól kezdve a bolgárok, a románok, a magyarok vagy a szlovákok együttműködése az energiaügyben nem regionális, hanem összeurópai kérdés, hiszen egész Európát tudják ellátni ezeken az országokon keresztül, ezért várják, hogy az Európai Bizottság ennek megfelelően fogja majd támogatni a szükséges projekteket.