Meghalt Pelé-A Háromszoros Világbajnok Futballista

Roma Szeretetszolgálat/Sport 2022.12.29 20:34

82 éves korában elhunyt minden idők egyik legismertebb és legjobb futballistája, a sportág egyetlen háromszoros világbajnoka, a brazil Pelé.

Edson Arantes do Nascimento néven, Minas Gerais szövetségi állam Coracoes kisvárosában született 1940. október 23-án. A kis Edson gyermekkora szegénységben telt, társaival csak rongylabdával, papírral kitömött zoknival focizhattak. Tehetségére tizenegy éves korában figyeltek fel, és tizenöt évesen lett a Santos csapatának igazolt játékosa. Ekkor már ráragadt a Pelé név, amelyet sokáig nem szeretett, és nem is tudja, jelent-e valamit.

Első bajnoki mérkőzésén, tizenhat évesen rögtön négyszer talált be a hálóba; a vesztes csapat kapusa később arról lett híres, hogy neki lőtte első gólját. A következő évben gólkirály lett, meghívták a brazil válogatottba.

1957. július 7-én Argentína ellen debütált, a meccset ugyan elvesztették 2-1-re, de a brazil gólt ő szerezte.

Az évek óta vastagbélrákkal betegeskedő Pelét november 30-án vitte be a kórházba felesége, Marcia Aoki. Az idős sportembernél a rákon kívül szívelégtelenséget és az egész testére kiterjedő ödémát diagnosztizáltak. Megállapították, hogy szervezete már nem reagál a kemoterápiára, és az orvosok szerint mentális állapota sem volt tökéletes.

Pelé halálával a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka távozott az élők sorából.

Irányításával Brazília 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyerte el a Jules Rimet-kupát, és ki tudja, mi lett volna 1966-ban, ha a Bulgária elleni nyitómeccsen nem sérül meg. Ugyan végigjátszotta a 2:0-ra megnyert találkozót (az első brazil gólt ő maga szerezte szabadrúgásból), de utána a liverpooli, Magyarország elleni találkozót kénytelen volt kihagyni, és így kimaradt Farkas Jánosék világra szóló 3:1-es győzelméből.

Maradona és Pele