Megalakult az új Országgyűlés

Roma Szeretetszolgálat 2022.05.02.

Letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben.

A törvényhozás alakuló ülésén az államfő ötödik alkalommal kérte fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét.

Az államfő az ülésen javaslatot tett a miniszterelnök személyére.

Áder János pénteken Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség listavezetőjét kérte fel az új kormány megalakítására.

Orbán Viktor a felkérést elfogadta!

Orbán Viktor Magyarország Miniszterelnöke

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés 11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A Ház meghallgatta Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és dr.Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az április 3-i országgyűlési választásról.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz.

Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő várhatóan függetlenként dolgozik majd.