Marad a rezsicsökkentés -Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.04.07. 18:53

A tárcavezető kiemelte: a kormány ülésén az energetikai helyzetet áttekintve megállapította, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés fenntartására. Így mindenki számolhat azzal, hogy az átlagfogyasztásig nem lesz változás. Ez nem csak az év végig lesz így, ha van rá lehetőség, továbbra is így marad –

A végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalkozások és önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor automatikusan az akkori árnak megfelelő kategóriába kerültek. A kormány be fog avatkozni a szerződésekbe: mintegy 14 ezer ügyfélnek, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak segítenek kedvezményes árszabással – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: MTI

Üdvözli a kormány az Országgyűlés által múlt héten elfogadott, az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos országgyűlési határozatot, a legfontosabb, hogy minél előbb tűzszünet, tárgyalás és béke legyen, életeket csak így lehet megmenteni. Gulyás Gergely a Kormányinfón hangsúlyozta, hogy háború és béke ügyében Magyarország továbbra is egyértelműen a béke pártján áll, a határozat elítéli Ukrajna katonai megtámadását, hangsúlyozza a humanitárius akciók fontosságát, amelyekből Magyarország jelentős mértékben vette ki a részét az elmúlt egy évben.

A kormány felhatalmazta Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy dolgozzon ki javaslatot az ország vízvezetékrendszerének felújítására, valamint amennyire lehetséges, az egységes árrendszerre a víziközművek területén. A jelenlegi energiaárak miatt lehetővé tették az önkormányzatoknak a víziközművek átadását az államnak. A kormány tárgyalt a víziközművek helyzetéről és megállapította, a vezetékrendszer felújítása „elengedhetetlenül szükséges”, mivel a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, vannak olyan térségek azonban, ahol a víz 60 százaléka is elfolyik azt megelőzően, hogy a fogyasztóhoz érne.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, június 30-ig készülhet el az árfigyelő rendszer, amely alapján a fogyasztó tájékozódhat arról, mely termék melyik boltban kapható a legalacsonyabb áron. Azt is vizsgálni lehet ennek alapján, ha valahol kiugróan magas az árazás, ugyanakkor árverseny tud kialakulni. (

Forrás: kormany.hu