Magyarország Kormánya-Jönnek a Kötelező Élelmiszer Akciók

Roma Szeretetszolgálat/Belföld 2023.04.22. 08:20

A kormány akciók meghirdetésére fogja kötelezni a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncokat közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.

A kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől: akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat.

Szentkirályi Alexandra elmondta, az inflációs adatok javulása a kormány intézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet az árak letörése érdekében egy új eszköz bevezetéséről döntött görög és francia példákat megvizsgálva.

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott.

Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni – ismertette.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik – közölte a kormányszóvivő.

A jelentős bevételű élelmiszerláncokat érinti az intézkedés.

Heti akciók meghirdetésére kötelezi a kormány a kereskedelmi üzleteket.

Valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napon belüli legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni.

Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre. Az intézkedés a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat fogja érinteni, a legkisebb boltokat nem.

Fotó: MTI

Tervezett bevezetés: legkésőbb 2023. július 1.

A cél az online árfigyelő rendszer bevezetésével együtt az árak további letörése, az infláció elleni harc. Ugyanakkor április vége után is fenntartjuk az árstopokat, június 30-ig meghosszabbítva. Amíg magas az infláció, tart a háború, a szankciók életben vannak, árstoppal védjük a magyar embereket.