Legfrissebb Kormányzati Bejelentések 2023.11.09.

Roma Szeretetszolgálat/Kormányinfó 2023.11.09. 13:05

Csütörtökön délután egy órától ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, akik beszámolnak a kormány legújabb döntéseiről.

Rendkívüli hír! Újabb európai ország vonta vissza az Ukrajnának szánt támogatást

15:07

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

15:05

Az Egyesült Államokban a belpolitikai megosztottság alapján ítélik meg Magyaroszágot

Egyelőre nincs aktualitása Ursula von der Leyen újraválasztásának – mondta egy másik kérdésre. Az Egyesült Államokban a belpolitikai megosztottság alapján ítélik meg Magyaroszágot – közölte Gulyás. 

15:02

Csak az ajánlott küldeményeknek szabad hinni

Gulyás kérdésre elmondta, hatósági tartozások esetében csak ajánlott küldeményeknek szabad hinni. 

14:53

Gulyás: Az unió határait mindenki védje

Gulyás kérdésre elmondta, életet kioltani csak életet közvetlenül fenyegető támadás esetén lehetséges a déli határon. A fő cél, hogy az unió határait mindenki megvédje – tette hozzá, mert csak így lehet megállítani a migrációt.  

„Életet kioltani csak életet közvetlenül fenyegető támadás esetén lehetséges a déli határon”Fotó: Polyák Attila – Origo

14:43

Nem lesz internetes választás

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a kormányzatnak megvan a szándéka a vízdíjak egységesítésére, de egyelőre nem született döntés erről. A kormány továbbra sem támogatja az e-szavazás bevezetését – tette hozzá. 

14:33

Támogatja a kormány az örmény üldözött keresztényeket

Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta, Örményországban is támogatja az üldözött keresztényeket. 

14:29

Súlyos rezsiemelést vezetne be Gyurcsány

Egy normális ellenzék, ha a köztársasági elnöktől kap egy meghívót, akkor elmegy, de sajnos nekünk ilyen ellenzék nem adatott – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Súlyos ellátásbiztonsági problémákhoz és drasztikus rezsiemeléshez vezetne, ha Gyurcsányék kivezetnék az atomenergiát Magyarországról – hangsúlyozta a Miniszterelnökség vezetője. 

„Súlyos ellátásbiztonsági problémákhoz és drasztikus rezsiemeléshez vezetne, ha Gyurcsányék kivezetnék az atomenergiát Magyarországról”Fotó: Polyák Attila – Origo

14:18

Energiaitalok: erről még nem született döntés

Nem hozott döntést az energiaitalok 18 éven aluliak körében való betiltásáról a kormány – mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra. 50 milliárd forint felett költött Ukrajnára a kormány humanitárius segély keretében – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

14:13

Jön a szuverenitásvédelmi törvény

Jövő kedden nyújtja be a szuverenitásvédelmi törvényt a Fidesz-frakció – jelentette be Gulyás. Bűncselekménnyé nyilvánítják, ha egy párt külfödről kap támogatást – tette hozzá.  

Bűncselekmény lehet a pártok külföldi finanszírozásaFotó: Polyák Attila – Origo

14:09

„Ez egy durva jogtiprás”

Gulyás Gergely egy másik kérdésre elmondta, hogy az uniós források nélkül is működik az ország, de ez egy versenyképességi probléma, és durva jogtiprás. 

14:04

Gulyás Gergely: Nem sürgős a svédeknek a NATO-csatlakozás

Egyelőre nem látszik, hogy a svédeknek nem olyan fontos a NATO-csatlakozás, így az Országgyűlésnek nem kell sietnie – mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Gulyás Gergely: Nem sürgős a svédeknek a NATO-csatlakozásFotó: Polyák Attila – Origo

13:55

650 milliárdot költött határvédelemre a kormány

Gulyás egy másik kérdésre elmondta, határvédelemre több mint 650 milliárdot költött a kormány. A jogszabályokat betartani igyekvő tagállamokat megbírságolja Brüsszel, míg a migránsokat beengedő országok nem kapnak semmilyen büntetést – tette hozzá. 

13:48

Rendezik a kórházak adósságát

A kormány 93 milliárd forintot biztosít a kórházi adósságok rendezésére – mondta Gulyás Gergely egy másik kérdésre.  

Gulyás Gergely bejelentette, rendezik a kórházi adósságokatFotó: Polyák Attila – Origo

Az emberi életről nem az embereknek kell rendelkezniük sem az eutanázia, sem a halálbüntetés esetében – mondta Gulyás egy másik kérdésre.  

13:42

Migráció: Csak a tagállami keret segíthet

Csak tagállami lépésekkel lehet a leghatékonyabban fellépni, mert Brüsszelben bár van egy-két józan hang, de továbbra sem kívánnak erőteljesen kiállni a határok védelme mellett – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője az Origo kérdésére elmondta, hogy a brüsszeli migrációs paktum már most megbukott, pedig csak két és fél év múlva lépnek hatályba. A kormány természetesen mindent megtesz a migrációs paktummal szemben, és minden jogi lehetőséget kihasznál. 

13:39

Gulyás: Ez Ukrajna érdekét sem szolgálja

Nem lepett meg a hír, a háború legnagyobb támogatja a Soros-család – mondta Gulyás Gergely az Origo azon kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy Alex Soros Ukrajnában szervezkedik, és örömét fejezi az EU-csatlakozási tárgyalások miatt? Az az elképzelés, hogy Ukrajnát valamilyen módon támogatni kell az óriási emberáldozatáért cserébe, de ez egy rossz út, és Ukrajna érdekét sem szolgálja. Európának Soroséktól függetlenül kell stratégiát alkotnia Ukrajna esetében.  

Gulyás Gergely: Nem lepett meg Alex Soros örömeFotó: Polyák Attila – Origo

13:32

Újabb bírósági ítélet jöhet

Gulyás egy másik kérdésre elmondta, hogy korábbi uniós bírósági döntés alapján szüntették meg a tranzitzónákat, de hamarosan egy újabb bírósági ítélet várható a mostani gyakorlat alapján, miszerint a nagykövetségeken kell beadni a kérelmet. 

13:30

„Terroristák mellett nem lehet tüntetni”

Terroristák mellett nem lehet tüntetni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Vannak olyan szélsőséges esetek, amikor a szélsőséges véleményeket lehet korlátozni – tette hozzá. Egy zsarolási kíséret zajlik Brüsszel részéről az uniós források tekintetében – mondta egy másik kérdésre. Az igazságszolgáltatás tekintetében mindent teljesített a kormány – tette hozzá. 

13:27

20 milliárd forintot szereztek ukrán csalók?

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, folyik egy nyomozás a kiberbűnözés területén, és eddigi adatok szerint ez a pénz Ukrajnában landolt. Nagyjából 20 milliárd forint ment így Ukrajnába – mondta a miniszter. 

13:24

300 fős kibernyomozói hálózat jött létre

A Belügyminiszter az online térben elkövetett bűncselekmények esetében egy 300 fős kibernyomozói hálózat jön létre, és ez október elsejétől létre is jött – jelentette be Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő közölte, hogy országos lefedettséggel működik ez az egység. A kormány ezzel a lépéssel is bizonyítja, hogy aktívan lép fel az online csalásokkal szemben. 

Szentkirályi Alexandra: 300 fős kibernyomozói hálózat jött létreFotó: Polyák Attila – Origo

13:21

Érkezik a nyugdíjkiegészítés

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy pénteken érkezik a nyugdíjkiegészítés az érintetteknek. A kifizetés 2,5 millió embert érint, és erre 190 milliárdot fordít a kormány – tette hozzá. Egy átlagnyugdíj esetében 85 ezer forint érkezik. Januártól pedig 6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege.

Forrás: Origo.hu