Járóka Lívia szociálantropológus

Járóka Lívia hivatalos Facebook oldalát a képre kattintva érheti el

Járóka Lívia Renáta (Tata, 1974. október 6.) cigány származású szociálantropológus, politikus, az Európai Parlament (EP) magyar képviselője a Fidesz színeiben. Az 1986-ban, 1989-ben és 1994-ben is megválasztott Juan de Dios Ramírez Heredia(wd) spanyol EP képviselő után,[1] ő volt a második roma (de az első roma nő), aki valaha is az Európai Parlament tagjává vált és akit később az EP alelnökévé is megválasztottak.


1995-ben kezdte meg felsőfokú tanulmányait a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol szakán, ahol 1998-ban szerzett tanári diplomát. Ezután posztgraduális képzésen vett részt a Közép-európai Egyetem varsói szociológia tanszékén 1999-ig, majd a londoni University College London antropológia szakán 2000-ig. 2000-2001-ig a Közép-európai Egyetem (CEU) Nacionalizmus tanszékén kutatói programban vett részt. 2001-től 2004-ig Master of Philosophy (MPhil) doktori (PhD) képzésen vett részt a University College London antropológia tanszékén. Disszertációjának témája: „Etnikus kapcsolatok és a mindennapi élet: A józsefvárosi romák etnográfiája” volt[3] A szociális antropológia doktori fokozatát (PhD) 2012-ben szerezte meg a londoni University College-ban. [4][5][6][7]


Szociológiai disszertációja a cigány diákok a magyar közép-, illetve felsőoktatásban betöltött helyéről, szerepéről szólt. Első jelentősebb kutatása a pécsi Gandhi Gimnázium[8] cigány tanulóiról készült felmérése volt, amit 1998 és 2001 között végzett. Később a józsefvárosi cigány etnikum körében végzett terepkutatásokat.

2004-ben Werner Grenn-ösztöndíjban részesült. Kutatói munkáján túl a berlini székhelyű Európai Migrációs Iroda cigány szakértőjeként is[9] és rövid ideig a „Rádió C” munkatársaként is dolgozott.