Gion Gábor Védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár-A nándorfehérvári diadal emléknapja a mai keresztény világ ünnepe

Roma Szeretetszolgálat/Belföld/Ifj.Rostás-Farkas György 2023.07.24. 23:01

A nándorfehérvári diadal emléknapja nemcsak a magyarság, hanem a keresztény Európa, a mai keresztény világ ünnepe is – mondta a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért felelős államtitkára a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen szombaton Budapesten, Hunyadi János Halászbástya melletti szobránál.

Budapest, 2023. július 22. Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért felelõős államtitkára beszédet mond a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten

Ekkor ugyanis egyre fenyegetőbbé vált az oszmán terjeszkedés, ennek ellenére hiányzott az európai összefogás és a Magyar Királyság megsegítésének szándéka – mutatott rá.

Gion Gábor azt mondta, Callixtus pápa egyike volt azoknak, akik felismerték a közelgő veszélyt, ezért elrendelte, hogy a templomokban delente szólaljanak meg a harangok, és a hívek imádkozzanak a törökkel szembeni győzelemért.

Rövidesen a harangok már nem könyörgésképpen zúgtak, hanem hálából, és zúgnak azóta is, hogy emlékeztessenek: őseink hatalmas győzelmet arattak az akkori világ legfélelmetesebb hadserege fölött – emlékeztetett a HM államtitkára.

Utalt arra, hogy a középkor törökellenes küzdelmének leghíresebb csatáját 1456. július 14. és 21. között vívták. A többszörös túlerő dacára Nándorfehérvár tornyára nem került fel a félholdas zászló.

A magyar hadtörténet egyik legfényesebb sikere hét évtizedre állította meg a török terjeszkedést – tette hozzá.

Gion Gábor elmondta: napjainkban szobrok, közterek viselik Hunyadi János nevét, róla nevezték el a haza védelmében kiemelkedő munkát végzőknek odaítélt díjat is.

A „nagy törökverő” alakja és élete évszázadok elteltével is példa lehet, még egy olyan korban is, amikor nem divat történelmi példaképeket választani – jegyezte meg.

Kiemelte- Hunyadi a hazáját védte a végsőkig, mindenkor Magyarország érdekét tartotta szem előtt, akkor is, ha ennek vagyona vagy saját testi épsége látta kárát.

Az Országgyűlés 2011-ben július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította – idézte fel.

„Hazánkat szerető magyarként kötelességünk számontartani minden napot, amelynek okán azok lehetünk, akik vagyunk: önálló, független nemzet, keresztény értékekkel és identitással, a mindenkori békére törekvéssel” – emelte ki.

„Nándorfehérvár mindannyiunknak szóló, máig élő üzenete az, hogy ha a hit és a hazaszeretet kitartással és elszántsággal párosul, az még egy vesztesnek ítélt csata sorsát is megfordíthatja” – hangoztatta az államtitkár.

A nándorfehérvári diadal évfordulója alkalmából Hunyadi János szobránál korábban koszorút helyezett el Novák Katalin köztársasági elnök,

az ünnepnapon pedig a kormány nevében Gion Gábor,

Kövér László házelnök képviseletében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke a vezérkari főnök képviseletében

Vadászi Norbert ezredes,

a Budavári Önkormányzat nevében pedig V. Naszályi Márta polgármester.