Érkezik az ország karácsonyfája,hétfőn felállítják a Kossuth téren

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2022.11.20. 11:55

Több évtizedes hagyományt követve 2022. november 21-én, hétfőn az Országgyűlés Hivatala felállítja az Ország Karácsonyfáját a Kossuth téren.

Idén egy kb. 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőre esett a választás, amely egy Heves megyei Apcról egy családi ház kertjéből származik.

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED izzó fogja díszíteni a Karácsonyfát advent első napjától.

Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala. 

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezik meg a Kossuth térre.

Az ezüstfenyőt szállító szerelvény várhatóan hétfőn 12 órától az M3 autópályán halad, majd kb. 13:30-tól M0 autóút – Megyeri híd – 11. sz főút – III. Batthyány u – Rákóczi u – Szentendrei u – Pacsirtamező u – Lajos u – Árpád fejedelem u – Üstökös u – Török u – Margit híd (forgalom kizárásával) – Jászai Mari tér – Balassi Bálint u (villamos forgalom kizárásával) – Kossuth tér útvonalon okozhat a közlekedőknek hosszabb menetidőt, esetlegesen várakozást a fenyőfa érkezése.

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes biztosan tartani.

Az idei évben a Nemzet Betleheme – ahogyan a készítők elnevezték –  Kisgyőrből érkezik,  ember nagyságú fából faragott figurákból áll.

Forrás: Országgyűlés Sajtóiroda