Elkészült a Most vagy soha!

Roma Szeretetszolgálat 2022.10.18. 09:47

Befejezték a Most vagy soha! című történelmi kalandfilm forgatását, amelynek középpontjában Petőfi Sándor alakja és a márciusi ifjak állnak. A film mindössze egyetlen napot sűrít eseménysorba: a forradalom hajnalára, 1848. március 15-ére repíti vissza a nézőket, miközben fikciós és történelmileg hiteles elemeket egyaránt bemutat. Rákay Philip kreatív producer az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorának vendégeként mesélt ennek részleteiről.

A Petőfi 200 emlékévre készülő kalandfilm készítői a legkisebb részletre is odafigyeltek, hogy ne csak a díszletek és a jelmezek, hanem a film valamennyi eleme tökéletesen korhű legyen – osztotta meg a film kulisszatitkait az M5 csatorna vendégeként Rákay Philip kreatív producer.

„A szőrszálhasogatásig törekedtünk a hitelességre. A filmbéli Pilvaxban minden megegyezett az eredetivel: a tapéta, a falikarok és a csillárok az eredetivel azonos méretarányban és részletességgel készültek el. Az asztalokon az újságok kívül-belül azok voltak, amik éppen akkor, március 15-én jelentek meg. Békebeli receptek alapján lesüttettük és megfőzettük azokat az ételeket, amelyeket akkoriban ott rendelni lehetett.Ennyire valósághű közegben dolgozni egy kosztümös filmben, valami egészen elképesztő”– mesélt a kulisszatitkokról a kommunikációs- és médiaszakember. Rákay Philip hozzátette, hogy a filmben csak abban az esetben tértek el a valóságtól, ha azt valamilyen kreatív, filmes szempont különösen indokolta, mert nem volt céljuk, hogy a történelmet kisiklassák a menetéből. Így jött létre – történészekkel egyeztetve – a film antagonistájának karaktere, egy osztrák titkosrendőr, akinek az volt a feladata, hogy megállítsa Petőfit és társait.

Ifj.Rostás-Farkas György

elnök, újságíró, főszerkesztő