Csődbe Vitték Az Alkalmatlan Vezetők az Országos Roma Önkormányzatot

Ifj.Rostás-Farkas György

Nyilatkozata

az Országos Roma Önkormányzat ügyét illetően

Roma Szeretetszolgálat/Belföld/2023.08.16. 22:40

Kénytelen vagyok megszólalni mint roma vezető a Roma Szeretetszolgálat, Cigány Tudományos és Identitásőrző Szövetség elnökeként és a Roma Media Center főszerkesztőjeként az Országos Roma Önkormányzat ügyét illetően!

Eddig vártam! Jól gondoltam, hogy ha én nem fogok megszólalni akkor senki nem fog szót emelni ebben az ügyben, ami nemcsak az én ügyem hanem mindannyiunk közös ügye!

A roma kisebbségi önkormányzatok de még a civil szervezetek vezetői sem mondták el a véleményüket.

Én elmondom nektek mi a véleményem az

Országos Roma Önkormányzatról és annak

Politikájáról!

Sajnos, hogy ezt kell mondjam de az alkalmatlan roma vezetésnek köszönhető, hogy az Országos Roma Önkormányzat ilyen helyzetbe került!

Az Országos Roma Önkormányzat feladata lenne, mint a legnagyobb érdekképviseleti szerv,hogy a cigányság részére megfelelő felzárkóztató, esélyteremtő és integrációs programokat biztosítson és fenntartson.

Hiába volt a több mint 500 száz milliós kormányzati támogatás, fizetésképtelenséget jelentett az Országos Roma Önkormányzat. Már nincs pénzük a rezsi kifizetésére de még egy közgyűlés összehívására sem, ezáltal döntésképtelenné vált!

Itt tart ma a cigányság legnagyobb érdekérvényesítő szerve az ORÖ. Szégyenteljes és elfogadhatatlan, hogy az ORÖ vezetésének köszönhetően nem tud megvalósulni a hátrányos helyzetű romák integrációja Magyarországon! Ezért nem szabad olyan személyekre bízni egy nagy önkormányzat vezetését, akik nem rendelkeznek megfelelő vezetői és szakmai tapasztalattal!

Egyetértek a Belügyminisztérium döntésével amit támogatok! Még egyszer ne bízzuk a kecskére a káposztát!

Az Országos Roma Önkormányzat fenntartásában lévő két iskola már közvetlenül a Belügyminisztériumtól kapta meg állami támogatását, amit Sztojka Attila jelentett be Facebook oldalán július 17-én ezzel az intézkedéssel is segítve az iskolák fenntarthatóságát és folyamatos működésének a biztosítását.

A Belügyminisztérium több mint egymilliárd forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól jogosan , de az önkormányzat vezetői ennek ellenére vitatják ennek jogosságát. A szervezet számláját inkasszó terheli.

Az Országos Roma Önkormányzat 2016-óta elszámolási problémákkal küzd,mert szabálytalanul használtak fel egyes állami forrásokat. Bírósági ítélet mondja ki, hogy a minisztérium jogszerűen járt el, amikor visszakövetelt bizonyos forrásokat.

A minisztérium – mint a pert indító Emberi Erőforrások Minisztériuma jogutódja – azt írja, hogy az ORÖ késve nyújtotta be elszámolásait, ráadásul alkalmatlanok is voltak az elszámolási kötelezettség teljesítésére, ráadásul olyan tételeket is tartalmaztak, amiket hivatalosan el sem lehet számolni, idesorolták például a korábbi támogatás visszafizetését.

A bíróság szerint az EMMI – illetve később a Belügyminisztérium – többször is felhívta az ORÖ figyelmét a hiányosságok pótlására!

Botrány botrány hátán!

Legutóbb nagy port kavart Agócs János elnöki pozíciójának az árulása,amiért előzetes letartóztatásba került, a vádirat szerint 30 millió forintért árulta a saját elnöki tisztségét, később lemondott elnöki posztjáról. Agócs Jánosra hat év letöltendő börtönt kér az ügyészség.

Lakatos Oszkár az ORÖ általános elnökhelyettese Sztojka Attilát a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztost nyilvános vitára hívta a
Facebook-on, hogy megvitassa az Országos Roma Önkormányzat és a Belügyminisztérium között kialakult jogvitákat.