Csák János Miniszter-Szellemünket és lelkünket senki nem tudja elfoglalni

Roma Szeretetszolgálat/Belföld Ifj.Rostás-Farkas György 2023.03.17. 07:50

Csák János a Múzeumkertben ünnepi beszédében elmondta Március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, harminchárom nemzedék óta a szabadság népe.

Szabadok vagyunk, és az önrendelkezésünket semmilyen hatalom vagy tetszetősnek tűnő divat, korszellem kedvéért nem adjuk fel!

A kulturális és innovációs miniszter kiemelte hazánk, a Kárpát-medence mindig is határvidék volt.

Volt, amikor a hadak csak átrohantak rajtunk, és voltak idők, amikor megszállás alá kerültünk, de soha nem hódoltunk be senkinek, nem lettünk senkinek a gyarmata. Mert szellemünket és lelkünket senki nem tudja elfoglalni.

Magyarnak lenni szellemi jelenség és lelki örökség.

Kultúra nélkül széthullik a közösség zárta szavait a tárcavezető.

A miniszter elmondta a magyar kultúra erős alapokon nyugszik, és győztesei vagyunk a történelemnek.

Minden nehézség ellenére álljuk a sarat, alkotunk és gyarapodunk – rögzítette. 

Szót ejtett arról is, hogy a béke fontosságát a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni, ha pedig elszabadul a háború, akkor egész Európa elpusztul.

– Ma az a bátorság, ha kimondjuk: békét akarunk! – rögzítette Csák János, majd kiemelte: a küzdelemnek akkor van értelme, ha van családunk, gyerekeink, akik megöröklik a magyar kultúrát és szabadságot. – Az Isten, haza, család hármas a magyar szabadság záloga – jegyezte meg.

Csák János miniszter kiemelte azt is: elődeink gyakran sokkal nehezebb körülmények között is képesek voltak helytállni. Sehonnai bitang emberek lennénk, ha nem lennénk méltók hozzájuk. 

Éppen ezért nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek, és ezzel megalapozzuk a cselekvőképes, akarni tudó, gazdaságilag erős és kulturálisan magabiztos családokból álló magyar nemzet jövőjét a következő 1100 évre. 

Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! – zárta beszédét Csák János.