Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

Roma Szeretetszolgálat/ Belföld 2022.12.19. 17:30

A kormánynak és a nemzetiségek képviselőinek közös és egyértelmű célja, hogy megmaradjon és megerősödjön a tizenhárom őshonos nemzetiség Magyarországon – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten, a Nemzetiségekért díjak átadásán.

Soltész Miklós a nemzetiségek napja alkalmából tartott ünnepségen elmondta, a kormány az elmúlt években a nemzetiségek megmaradása érdekében megerősítette a parlamenti jelenlétüket, segítette a nyelvük megőrzését és továbbadását, kultúrájuk és hagyományaik ápolását, támogatta egyházaik jelenlétét, valamint megerősítette intézményeiket, óvodáikat és iskoláikat.
 

A nemzetiségek képviselői nemcsak a magyar nemzetet, hanem az országok közötti kapcsolatokat is erősítik hozzátette, hogy a kitüntetést ugyan csak egy ember kapja, de a mögötte álló közösségnek is elismerést jelent.
Soltész Miklós úgy fogalmazott, 2022 nagyon nehéz év volt, a szomszédban háború zajlik, amelynek a gazdasági következményei szörnyűek, de büszkék lehetnek a nemzetiségek érdekében idén elvégzett munkára, amit tovább folytatnak majd jövőre. Beszámolója szerint idén is nemzetiségi óvodák, iskolák, közösségi házak, templomok újultak meg, illetve épültek fel.
 

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjat idén tizenegy embernek és két szervezetnek ítélték oda. Elismerést vehetett át mások mellett Sárközi Gyula balettművész; Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke; az Arménia Népe Kulturális Egyesület és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület. Soltész Miklós a díjakat Fülöp Attilával, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárával közösen adta át.

Sárközi Gyula, szegény sorsú roma családban nőtt fel. Az Állami Balett Intézetben végzett, majd a Magyar Állami Operaházba került, ahol címzetes magántáncos és szólista lett. Balettmesterként és koreográfus-asszisztensként is dolgozott. Tíz évig tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol docensi rangot kapott. A Madách Színház tánckarának művészeti vezetője lett, a Macskák előadásában 500-szor lépett színre, ezenkívül rendezőként, koreográfusként és producerként tevékenykedett. A Szegedi Kortárs Balett alapítója és szólistája volt.

Alapítója a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Szakközépiskolának, ahol világszínvonalú musicaltáncos képzés folyik. Az iskolában a hátrányos helyzetű és állami gondozott gyermekek térítésmentesen tanulhatnak. Köszönet a munkádért, gratulálok a díjhoz!