A Versace Divatház Alapítója-Gianni Versace Élete és Halála

Roma Szeretetszolgálat/Divat/ Faragó Laura 2022.07.25. 10:21

Gianni Versace, aki minden idők egyik leghíresebb divattervezője és a Versace divatház alapítója volt, Reggio Calabriában született 1946. december 2-án.
26 évvel ezelőtt hunyt el, gyilkosság áldozatává vált Miami Beachen 1997. július 15-én.

Már kisfiúként találkozott a divat világával édesanyja szabóműhelyében. Úgy fogalmazott, itt kezdődött mesebeli élete, itt ihlették őt meg a görög művészetek alapmotívumai is, amik minden alkotásában végig kísérték Gianni munkásságát.

Eladják a Versace divatházat | Vajdaság MA
Képek forrása: versace.com 

Sőt az iskolában is inkább ruhákat tervezett és skiccelt ahelyett, hogy a tanulásra fordította volna a figyelmét. Így alakult, hogy a gimnáziumi tanulmányait nem fejezte be.
Édesanyja szabóműhelye a dómtól nem messze, a Tommaso Gulli 13. szám alatt állt, a műhely helyén néhány évig egy Versace butik volt évekkel később.

1972-ben, huszonöt éves korában költözött Milánóba, a divat fővárosába, ahol a Genny, Complice és a Callaghan ruhatervezőjeként dolgozott.
Ezeken a sikeren felbuzdulva 6 évvel később a milánói Palazzo della Permanentében mutatta be az első, immár saját nevével fémjelzett női kollekcióját.  

A következő évben gyümölcsöző szakmai kapcsolat kezdődött Gianni és Richard Avedon amerikai fotográfus között, ezt követően az 1982/83-as őszi-téli női kollekció legjobb tervezőjeként elnyerte az Occhio d’Oro díjat.
Ez az az időszak, amikor bemutatta azokat a fém elemeket, amelyek később a Versace ruhák névjegyévé váltak.

Gianni imádta a színházat, a ’80-as évek elején hosszú együttműködési sorozatot indított ezzel a világgal. A Scala és a milánói Kisszínház jelmezeit is ő tervezte ebben az időszakban.
Népszerűsége egyre nőtt, Párizsban és Londonban is számos divatbemutatón vett részt és tarolt.
Munkásságát 1986-ban Francesco Cossiga köztársasági elnök érdemrenddel díjazta.
1995-ben New Yorkban debütált a Versace divatház fiataloknak szánt vonala, a Versus.

Gianni Versace reklámkampányaiban és divatbemutatóiban mindig is a leghíresebb fotósokkal (Richard Avedon, Bruce Weber, Herb Ritts, Doug Ordway és Steven Meisel) és az aktuálisan legnépszerűbb modellekkel (Linda Evangelista, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Yasmeen Ghauri, Christy Turlington, Stephanie Seymour, Cindy Crawford, Helena Christensen, Nadja Auermann, Carla Bruni és Karen Mulder) dolgozott együtt.

Családja engedélye nélkül készült a Gianni Versace haláláról szóló ...

Gianni nagyon kötődött a zene világához, számos rocksztár barátja volt. Elton Johnnal kart karba öltve vették fel a harcot az Aids ellen, Madonna három alkalommal is szerepelt kampányaiban.

Versace magánélete

Versace nyíltan felvállalta másságát, több mint egy évtizeden át élettársi kapcsolatban élt Antonio D’Amicóval, aki korábban modellként dolgozott és szintén divattervező is.
Nyaralásaikat és szabadidejük nagy részét a Casa Casuarinában töltötték Miamiben, ami egy, a ’30-as években épült, az óceánra néző luxusvilla. Gianni 10 millió dollárért vásárolta meg és még újabb 33 millió dollárt költött a felújítására.

Halála után a villát 2000-ben Peter Loftin vásárolta meg és luxushotellé alakította át.
2012-ben ismét új tulajdonosa lett, aki 125 millió dollárt adott ezért a csodapalotáért.

Az alábbi videóban közelebbről is megtekinthetitek Versace csodálatos villáját, angol nyelven:

https://youtube.com/watch?v=XgK-uAI50dE%3Ffeature%3Doembed

Villa Casa Casuarina Miami, United States - Flyin.comThe Villa Casa Casuarina, Miami Beach – 2020 legfrissebb áraiKépek forrása: booking.com

Versace a divatcézár tragikus halála

1993-ban rákos daganatot diagnosztizáltak belső fülében, amit szerencsére sikerült legyőznie. De sajnos azt, hogy az életére törtek, nem sikerült. Giannit a szokásos reggeli sétájából hazatérve miután a News Cafe-ban kávézott 1997. július 15-én Miamiben lévő otthonának bejárata előtt két pisztolylövés érte. Sérülése olyan súlyos volt, hogy kórházba szállítása után nem sokkal meghalt.

Andrew Cunanan lőtte le a háza előtt, akiről később kiderült, hogy egyszer vagy legfeljebb kétszer, de találkoztak.

A homoszexuális férfi Versace meggyilkolása előtt két korábbi szerelmét is megölte, azután saját magával is végzett.  De az, hogy miért végzett Gianni-val, a mai nap rejtély övezi.

Forráskép megtekintéseKép forrása: fivolidays.com

Gyilkosa Andrew Cunanan volt, aki egy, a húszas éveiben járó identitászavarban szenvedő, léhűtő, pszichopata, homoszexuális prostituált és drogfüggő sorozatgyilkos volt.
Hogy tettét pontosan mi indokolta, arra soha nem derült fény.
Az FBI a 10 legveszélyesebbnek tartott körözött személyek közé sorolta őt, aki Versace meggyilkolása előtt nem egészen 2 hónap leforgása alatt 4 másik személlyel is végzett, néhányukkal különös kegyetlenséggel.
Cunanan örök hazudozó volt, aki nem szeretett dolgozni. Magát idősebb, tehetősebb férfiakkal tartatta el, azt a látszatott keltve, mintha minden az ő vagyona és érdeme lenne. Egy kivételével ámokfutása során minden áldozata homoszexuális és gazdag férfi volt.

Úgy tudni, hogy Versace és Cunanan ugyan találkoztak egymással, de nem volt viszony közöttük. Hogy tettét mi indokolta, azt nem lehet tudni, mert a Gianni meggyilkolása után hajtóvadászatot indítottak ellene, és amikor megértette, hogy innen nincs menekvés, 8 nappal a gyilkosság elkövetése után öngyilkos lett és nem hagyott hátra búcsúlevelet. Csak vélelmezni lehet, hogy elborult agya nem tudta feldolgozni azt a tényt, hogy Versace, aki gazdag, híres és befolyásos példaképe volt, elutasította őt.

Serial Killers, Part 6: Andrew Cunanan — FBI
Kép forrása: fbi.gov

Versacét Miamiben elhamvasztották, hamvait húga, Donatella szállította Olaszországba. Búcsúztatására a milánói dómban került sor. Hamvait a Comoi-tó parti villában lévő családi kriptába helyezték, majd a villa eladása után a moltrasiói temetőbe.

Barátja, Franco Zeffirelli azt mondta a temetésén, hogy Olaszország  és a világ azt a divattervezőt veszítette el, aki leszámolt az konformitásokkal, és aki fantáziát és kreativitást vitt a divatba.

2018-ban a Netflix az American Crime Story keretében, L’assassinio di Gianni Versace (The Assassination of Gianni Versace) címmel 9 részben dolgozta fel Versace és gyilkosának az életét, Versace halálát és az azt követő napokat.