A Mi Hazánk a Legnépszerűbb Párt-Drasztikusan Csökken a Fidesz Népszerűsége

Roma Szeretetszolgálat/Belföld 2023.09.21. 21:18

A 2022-es Medián decemberi mérése szerint Mi Hazánk Mozgalom a legnépszerűbb párt a fiatalok körében – mondta Hann Endre, a közvélemény-kutató ügyvezető igazgatója. Hónapok óta először tudta növelni a Mi Hazánk Mozgalom is a támogatottságát a pártválasztó körében. Toroczkai Lászlóék az utóbbi időben aktívabban rámentek a romák elleni politikára, minden tizedik választó a Mi Hazánkra szavazna egy augusztusi felmérése szerint.

A a 18-29-éves korosztályban a Mi Hazánk Mozgalom százalékon áll. Az ellenzék miatt azonban nem lehetett teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a fiatalok között első helyen állan a szélsőjobboldali párt.

Hann Endre megerősítette az információt, hogy az eredményt ő küldte el annak az egyetemi kutatónak, aki aztán a Kurucinfónak továbbította a levelet. A reprezentatív mintán végzett decemberi kutatás részletes eredményei így alakultak a 30 év alatti korosztályban:

Legutóbb a Mi Hazánk Mozgalom vezetése Toroczkai László elnök, Novák Előd a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a Mi Hazánk Mozgalom Budapesti elnöke Vékony Csongor és Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője, valamint László Attila a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője, Budapesten 2023. augusztus 29-én a Venyige utcai börtön előtt tartott cigányellenes tüntetést.

A Mi Hazánknak állítása szerint több célja is volt ezzel a tüntetéssel: egyrészt a büntető törvénykönyvet szigorítanák úgy, hogy

 • a fegyvert nem viselő biztonsági őrök szolgálat közben közfeladatot ellátó személynek minősüljenek;
 • súlyosabban büntetnék a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett garázdaságokat – ők a halálbüntetést is tudnák támogatni, de legalábbis valódi életfogytig tartó munkatáborra ítélnék az elkövetőket;
 • valamint a lincselést is beemelnék a jogszabályokba, mert az most nincs ott.

Másrészt azt is akarják, hogy augusztus 29-e legyen a „cigánybűnözés áldozatainak emléknapja”.

Toroczkai tíz éven belül kormányra akar kerülni

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azt mondta, szerinte a kormány és az ellenzéki pártok között nagykoalíció van arról, hogy nem beszélnek a „cigánybűnözésről”. Toroczkai szerint azért butaság, amikor őket rasszizmussal vádolják, mert a pártja nemcsak a romák által elkövetett bűntényekről, hanem például a vendégmunkások által elkövetett bűncselekményekről is beszél. Azt is mondta, keresi azokat a cigány vezetőket, akikkel le tud ülni az asztalhoz „rendteremtés céljából”. Hozzátette, hogy Orbán vele nem mer fotózkodni, de Kis Grófóval és Győzikével már szívesen fotózkodik, aminek szerinte az az oka, hogy Orbánt csak az érdekli, hogy kormányon maradjon.

Toroczkai ezután kijelentette: más célja nem lehet, mint hogy tíz éven belül a Mi Hazánk kerüljön kormányra. „Akkor lesz csak végső megoldás” – mondta.

 • Mi Hazánk: 20 százalékos támogatottság,
 • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 19 százalék,
 • Momentum: 17 százalék,
 • Fidesz-KDNP: 14 százalék,
 • Jobbik: 9 százalék,
 • Demokratikus Koalíció: 5 százalék,
 • LMP: 4 százalék,
 • Mindenki Magyarországa Mozgalom: 4,
 • Nép Pártján Mozgalom: 3 százalék,
 • Párbeszéd: 2 százalék.
 • MSZP: 1 százalék.

Orbán Viktor is elismerte Kötcsén, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, igaz, szerinte nem olyan mértékben, mint más európai kormányzó pártoknál.

Augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az ellenzéki térfélen a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt növelni tudta a szavazótáborát júliushoz képest – derült ki a Republikon Intézet havi pártpreferencia felméréséből. A Republikon havi pártpreferencia felméréseiben nagyon rég szerepelt ilyen rosszul a Fidesz.

Öt hónap alatt 6 százalékponttal csökkent a kormánypártok népszerűsége a pártválasztók körében, de a teljes népességen belül is 4 százalékpontot vesztettek.

Információk szerint a miniszterelnök a gazdasági nehézségeket jelölte meg a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaiként. Augusztusban még mindig 16,4 százalék volt az infláció, de a múlt hónapban derült ki az is, hogy tavasszal – mélyen alulmúlva a várakozásokat és előrejelzéseket – zsinórban a negyedik negyedévben is romlott a gazdaság teljesítménye. Orbán úgy fogalmazott Kötcsén: „a társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”.

A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, Gyurcsányék népszerűsége azonban a júliusi erősödés után csökkent augusztusban a Republikon felmérése szerint. A teljes népesség körében most mért 12 százalékos eredményével 1 százalékpontot veszített a DK, a pártválasztók körében mért 17 százalékkal pedig 2-t. Ez nem csoda, hiszen mint a korábbi cikkünkben is írtuk, a nyáron erősen leengedett a DK: kifelé nemigen volt látható tevékenységük, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is több hétre eltűnt a nyilvánosság

A Fidesz-KDNP támogatottsága tovább csökken, egyéves csúcson a Momentum

Republikon Intézet  

A kutatás megállapításai:

Augusztusban tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága. A teljes népességben egy, a pártválasztók körében két százalékpontot veszített a párt, jelenleg 30, illetve 42 százalék szavazna a pártra. Míg továbbra is erős a Fidesz-KDNP, a tartós válság látható-érezhető nyomot hagy a kormánypártok népszerűségén.

A DK népszerűsége a júliusi erősödés után csökkent augusztusban, a teljes népesség körében egy, a pártválasztók körében két százalékpontot veszített, jelenleg 12 és 17 százalék a támogatottsága. A DK továbbra is az ellenzék legerősebb pártja, azonban jelenleg úgy tűnik, a párt nem tud érdemben erősödni, nem éri el a pártválasztók körében 20 százalékos, januári csúcsát.

A Momentum támogatottsága ismét nőtt, a teljes népességben egy, a pártválasztók körében két százalékponttal, jelenleg 7 és 10 százalék szavazna a pártra, amely egyéves csúcsot jelent. A párt az oktatásra és Donáth Anna személyére épülő kampánya segített a Momentumnak napirenden maradnia, valamint az augusztus 20-ai ünnep és Erdogan török elnök magyar látogatása kapcsán is kivívták a média figyelmét. A Momentum továbbra is a második legerősebb ellenzéki párt, szoros versenyben a Mi Hazánkkal.

A Mi Hazánk nem adja könnyen a helyezését, hónapok óta először nőtt a támogatottsága, a teljes népességben egy, a pártválasztók körében két százalékkal, jelenleg a Momentummal fej-fej mellett, 7 és 10 százalékos népszerűségi szinten áll. A párt meglehetősen aktív, tüntetést indítványoztak a Büntető Törvénykönyv szigorításáért, felszólaltak a vendégmunkások bevándorlása ellen, és oltásellenes közönségtalálkozót is szerveztek, így a médiában biztosítva volt a láthatóságuk augusztusban.

Az MKKP tovább erősödött, a teljes népesség 5, a pártválasztók 7 százaléka szavazna a pártra. A Kutyapárt támogatottsága pozitívan alakul, azonban a párt szavazóinak relatíve alacsony a választási részvételi hajlandósága, így nem könyvelhető előre a jó szereplés 2024-ben.

Az MSZP támogatottsága csökkent augusztusban, 1-1 százalékponttal, a teljes népesség 3, a pártválasztók 4 százaléka szavazna a pártra.

A Jobbik és az LMP változatlanul 4-4 százalékos támogatottsággal bír mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, a Párbeszéd továbbra is a szavazatok 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

A bizonytalanok aránya augusztusban is 28 százalék.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 16-23 között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.